Vuoden 2025 kiinnostavin trendi rekrytoinnissa: Osaamisperusteinen rekrytointi

16/12/2024

Osaamisperusteinen rekrytointi (skills-based hiring) noussee ensi vuonna keskeiseksi rekrytointistrategiaksi, joka korostaa hakijoiden todellisia taitoja perinteisten kriteerien, kuten tutkintojen, toimialaosaamisen tai työkokemuksen sijaan. Tämä lähestymistapa parantaa rekrytointia kohdistamalla valinnan hakijan kyvykkyyksiin ja synnyttää samalla tasa-arvoisempia ja tehokkaampia rekrytointiprosesseja. Ja auttaa löytämään ja rekrytoimaan parhaimmat osaajat avoimiin tehtäviin.

Mitä osaamisperusteinen rekrytointi tarkoittaa?

Hakijoita arvioidaan tehtävän kannalta oleellisten taitojen perusteella, eikä esimerkiksi koulutustaustan, iän, toimialaosaamisen, kenet hakija tuntee tai työhistorian pohjalta. Painopiste on sekä kognitiivisissa taidoissa (esim. matematiikka, looginen ajattelutapa) että pehmeissä taidoissa (esim. sopeutumiskyky, viestintätaidot ja empatiakyky). Eikä niinkään CV-historiassa, ja kuka tuntee kenet -menetelmissä.

Osaamisperusteisen rekrytoinnin hyödyt >

Taitojen priorisointi avaa mahdollisuuden rekrytoida hakijoita, joilla on ei-perinteinen tausta. Tämä lähestymistapa tuottaa parempaa työtehtävän ja hakijan yhteensopivuutta sekä parempia työsuorituksia. Kykyjen, ei sosioekonomisten indikaattoreiden, korostaminen edistää monimuotoisuutta.

Rekrytointiprosessin tehokkuus paranee, kun arviointivaiheita virtaviivaistetaan. Oikean työtehtävään sopivat osaajat pysyvät organisaatiossa pidempään ja vahvistavat tiimien yhtenäisyyttä. Sekä auttavat yritystänne kasvamaan.

Tässä muutama tiivis esimerkki osaamisperusteisesta rekrytoinnista >>>

Google panostaa taitojen arviointiin työmarkkinoiden osaamisvajeiden täyttämiseksi. Heidän "Grow with Google" -ohjelmansa tukee myös sisäistä taitojen kehittämistä.

IBM on panostanut oppisopimuskoulutukseen ja poistanut tutkintovaatimuksia useista tehtävistä. Tämä on lisännyt monimuotoisuutta ja parantanut työntekijöiden pysyvyyttä.

Delta Airlines on parantanut työvoimansa monimuotoisuutta osaamisperusteisen rekrytoinnin avulla, ja nostanut sen keskeiseksi rekrytointistrategiakseen. Esimerkiksi ehdoton toimialavaatimus on poistettu asiantuntijarooleista. (Toki mm. lentäjät tarvitsevat edelleen lentäjän koulutuksen ja -kokemuksen.)

Osaamisperusteinen rekrytointi ei ole vain trendi – se on jo nyt vahvasti mukana monen edelläkävijäyrityksen rekrytointiprosesseissa, joilla parhaita osaajia löydetään ja sitoutetaan. Tällä lähestymistavalla yritykset voivat saavuttaa merkittäviä liiketoimintahyötyjä, kuten parempaa rekrytoinnin laatua, monimuotoisempia tiimejä ja tehokkaampaa ihmisten taitojen käyttöä.

Oletko valmis viemään rekrytointistrategiasi uudelle tasolle ja sitä kautta löytämään ja rekrytoimaan teille parhaimmat osaajat?