Tältä työnhaku näyttää tänä päivänä – ja miten se voi estää teitä rekrytoimasta parhaita osaajia

16/12/2024

Työttömyys on Suomessa kasvanut viime vuosina merkittävästi, ja esimerkiksi korkeakoulutettujen työttömyys on korkeimmillaan lähes 20 vuoteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että parhaiden osaajien rekrytointi olisi helppoa – päinvastoin.

Headhunterina ja Suomen verkostoituneimpana LinkedIn-vaikuttajana saan viikoittain kymmeniä yhteydenottoja työnhakijoilta, jotka jakavat kokemuksiaan nykypäivän rekrytointiprosesseista. Valitettavan usein esiin nousevat huonot käytännöt: pitkitetyt rekrytointiprosessit, epäselvä viestintä ja avoimuuden puute erityisesti palkkauksessa.

Pitkät ja kankeat rekrytointiprosessit eivät houkuttele parhaita osaajia – ne karkottavat heidät.

Tässä yksi esimerkki anonyymisti, jonka kuulin hiljattain:

Eräs huippuosaaja sai yhteydenoton yrityksen A rekrytointitiimiltä johtotehtävästä, joka kiinnosti häntä aidosti. Prosessi kuitenkin osoittautui odotuksia vastaavaksi vain negatiivisessa mielessä:

Ensimmäinen haastattelukierros. Prosessi kesti 5 viikkoa, ja osaaja joutui itse kysymään aikatauluista. Tässä vaiheessa hän oli jo kertonut palkkatoiveensa.

Toinen haastattelukierros. 3 viikon prosessi, jossa kysyttiin lähes samat kysymykset kuin ensimmäisellä kierroksella. Kun osaaja tiedusteli palkkatasosta, vastaukseksi hän sai epämääräisen toteamuksen "kilpailukykyisestä palkasta".

Kolmas haastattelukierros. Kesti 2 viikkoa. Painopiste siirtyi kyseenalaistamaan, miksi osaaja halusi tehtävään, ja häntä muistutettiin, että mukana oli muita kovia kandidaatteja. Tämä oli ristiriitaista, koska kyseessä oli headhuntattu kandidaatti.

Neljäs haastattelukierros. 4 viikkoa. Mukana olivat rekrytoivan esihenkilön esihenkilö, HR-asiantuntija ja kaksi tulevaa kollegaa. Useimmat kysymykset olivat toistoa aiemmista kierroksista.

Viides haastattelukierros. Sisäinen rekrytoija, eri henkilö kuin HR:n asiantuntija, haastatteli osaajaa. Tässä vaiheessa kerrottiin, että osaajan palkkatoive ylitti tehtävän budjetin 3000 eurolla / kk – tämä oli ensimmäinen kerta, kun budjettirajoitteista mainittiin, vaikka palkkatoive oli tiedossa jo ensimmäisessä haastattelussa.

Kokonaisuudessaan prosessi oli kestänyt tähän mennessä jo yli 4 kuukautta. Kun kuudes haastattelukierros kutsuttiin koolle, osaaja vetäytyi turhautuneena prosessista. Verkostoni kautta kuulin, että kaksi muutakin korkeatasoista kandidaattia oli vetäytynyt samasta prosessista, hyväksyttyään sillä välin työtarjouksia nopeammin toimivilta yrityksiltä.

Parhaiden osaajien voittaminen edellyttää selkeää, tehokasta ja avointa prosessia.