Johtajuuden oppitunti: Arvostuksen merkitys – menestyksen ja maineen kulmakivi

16/12/2024

Johtajat, on aika pysähtyä miettimään: Jos et arvosta osaajiasi, menetät heidät. Samalla yrityksesi maine ja työnantajakuva voivat kärsiä – ja sen korjaaminen on kallista ja hidasta.

Headhunterina, jolla on laaja verkosto ja vahva asema suomalaisessa liike-elämässä, kuulen valitettavasti yhä useammin tässä ajassa tarinoita huonosta kohtelusta työpaikoilla ja rekrytointiprosesseissa. Näissä tarinoissa on aina arvokkaita opetuksia siitä, mitä ei pidä tehdä johtajana. Haluan jakaa yhden tapauksen anonyymisti, jotta voimme yhdessä oppia.

Eräs myyntitiimin esihenkilö oli vuosia tehnyt vahvaa tulosta vastuullaan olevien nykyasiakkaiden hoidossa. Kuitenkin taloudellisten haasteiden keskellä yrityksen johtaminen alkoi muuttua paniikinomaiseksi, epäeettiseksi ja jopa laittomaksi.

Esimerkiksi hänen työnkuvaansa muutettiin yksipuolisesti. Hänen esihenkilöasemansa purettiin ilmoitusluonteisesti, ja hänet määrättiin kokonaan uusasiakashankintaan, täysin ilman hänen suostumustaan. Samalla hänet altistettiin jatkuville ylitöille, alipalkkaukselle ja esihenkilön kontrolloivalle ja rajat ylittävälle käytökselle. Päivittäinen mikromanageeraus ja epärealistiset myyntitavoitteet olivat arkea.

Kaikesta huolimatta tämä henkilö ylitti myyntitavoitteensa useaan otteeseen tänä vuonna. Mutta hinta oli kova. Jatkuva stressi ja unettomuus alkoivat vaikuttaa vakavasti hänen hyvinvointiinsa.

Lokakuussa hän teki päätöksen, joka oli pitkään kypsynyt: hän irtisanoutui. Ammattimaisesti laadittu ilmoitus sisälsi kahden viikon irtisanomisajan.

Yrityksen vastaus? Sen sijaan, että hänen panoksestaan olisi kiitetty, hänet kutsuttiin kriisipalaveriin. Siellä häntä painostettiin jäämään – vedoten hyvään työkulttuuriin, erinomaiseen johtamiseen ja jopa yrityksen "pizzaperjantaihin".

Hän vastasi yksinkertaisesti: "Minun ei tarvitse tehdä mitään."

Tästä alkoi syytösten ryöppy. Häntä nimiteltiin epälojaaliksi, hänen lähtönsä sanottiin aiheuttavan kriisin, ja häntä uhattiin jopa huonoilla suosituksilla tulevalle työnantajalle.

Mutta hän pysyi päätöksessään. Tänä päivänä hän rakentaa uraansa yrityksessä, joka arvostaa hänen osaamistaan ja panostaan.

Tämä tarina on tärkeä muistutus johtajille ja organisaatioille:

Hyvä johtaminen punnitaan erityisesti haastavina aikoina. Silloin arvot, eettisyys ja ammatillisuus joutuvat todelliseen testiin.

Yhteistyön päättyessä molemminpuolinen kunnioitus on ainoa oikea vaihtoehto.

Jos osaajat kokevat olevansa vain huonosti johdettuja resursseja, raha tai hyvät työsuhde-edutkaan eivät riitä.

Muista: Suomi on pieni maa. Huonot johtamiskäytännöt ja epäammattimainen käytös kantautuvat nopeasti verkostoihin – eivätkä unohdu.

PS. Me headhunterit pidämme kyllä mielessä, kuka kohtelee osaajiaan hyvin ja kuka ei. Jos yrityksenne huonosti käyttäytyvät johtajat etsivät joskus uutta työtä, heidän maineensa voi olla este urapolun jatkolle.