HS: Tutkijat huolestuivat: Julkinen sektori on paisunut Suomessa vauhdilla

17/08/2024


Kansantalous | Työntekijöiden määrä julkisella sektorilla on kasvanut pitkään, mutta erityisen paljon viime vuosina. Vuonna 2020 julkisella sektorilla työskenteli 648 900 henkeä, mutta viime vuonna jo 703 800 henkeä. Määrä on kasvanut liki 55 000:lla. 

Tämä on pysäyttävä uutinen tänään Helsingin Sanomissa. Suomen valtion talous on ollut alijäämäinen jo 16 vuotta. Meiltä katoaa yksityiseltä puolelta koko ajan työllistäviä yrityksiä, ja erilaisten huonojen poliittisten päätösten takia suomalaisia pienyrityksiä ja yksinyrittäjiä on lopettanut liiketoimintansa viime vuosina. Jopa kymmenet tuhannet pienyrittäjät ovat joutuneet lopettamaan.

Me emme voi kasvattaa tätä tahtia julkisia työpaikkoja, samaan aikaan kun yksityisten työpaikkojen ja yritysten, sekä yrittäjien määrä vähenee koko ajan.

Suomalaisten hyvinvointiyhteiskunnan ydin on toimiva yksityisen puolen yritystoiminta. Me tarvitsemme maahan enemmän yrittäjiä, yrityksiä ja yksityisen puolen työpaikkoja. Myös kansainväliseen markkinaan tähtääviä suomalaisia yrityksiä, ja vientimme lisäämiseen. Jos myymme vain toisillemme, emme kasva riittävästi. Sillä aidosti sieltä syntyy meidän kilpailukykymme, uudet veroeuromme, ja sitä kautta hyvinvointimme.
Koska jos lisäämme tähän tahtiin julkisen puolen työpaikkoja, ja varsinkin teemme lakeja, joilla näitä julkisen puolen virkasuhteita on vaikea karsia, ja samalla yksityisen puolen yrityksien määrä jatkaa vähenemistään, ei meillä kohta ole enää suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa olemassa.

PS.
Samalla pitäisi käydä tarkkaan läpi, MILLAISIA työpaikkoja, ja KUINKA PALJON meillä on nyt julkisella sektorilla.

Näyttäisi siltä, että meillä on aivan liikaa esihenkilöitä, johtajia ja virkahenkilöitä töissä julkisella sektorilla, suhteessa niihin tärkeisiin ja tarvittaviin työntekijöihin, kuten sairaanhoitajiin, palomiehiin, poliiseihin, infran kunnossapitotyöntekijöihin, vanhustenhoitajiin, lastenhoitajiin, opettajiin, jne.

Eli julkisen sektorin työpaikkojen johtamisen kerroksia ja johtajia pitäisi pystyä karsimaan, ja varmistamaan enneminkin tärkeiden työntekijöiden riittävyys hyvinvointiyhteiskunnan kannalta.

Edesmenneen presidenttimme Koiviston sanoin; "tarttis tehrä joitain"