Headhunterin 4 vinkkiä, miten houkuttelet parhaat osaajat yritykseenne

01/10/2024

Olemme Suomessa juuri nyt poikkeuksellisessa tilanteessa työmarkkinoilla. Talous on laahannut taantumassa pitkään. Ja samalla työpaikkojen määrät ovat vähentyneet, ja työttömyys kasvanut.

Esimerkiksi korkeakoulutettujen työttömyys on korkeimmillaan yli 20 vuoteen.

Tällaisessa tilanteessa tulee usein rekrytoiville yrityksille ajatusharja siitä, kun markkinoilla on saatavilla paljon kovia osaajia, on heillä helppo saada ne kovimmat osaajat rekrytoitua juuri heille.

Tämä ei voisi olla kauempana todellisuudesta. Kokeneena headhunterina olen nähnyt, miten talouden hyvinä ja huonoina aikoina ne suhteellisen samat lainalaisuudet pätevät, jos haluaa saada kovimmat osaajat rekrytoitua.

No – mitkä ne sitten ovat?

Kokemukseni mukaan nämä 4 asiaa ennustavat parhaiten sitä, miten onnistut saamaan parhaimmat osaajat rekrytoitua juuri teille >>>>

1. Katso laatikon ulkopuolelle

Hae nuoria, vanhoja, ja ihmisiä eri toimialaosaamisella. Palkkaa muitakin kuin viisi vuotta kilpailijalla samaa työtä tehneitä klooneja, tai parhaimpia CV:eitä ja isoissa firmoissa olleita. Usko monimuotoisuuteen. Parhaimmat tiimit ovat heterogeenisiä. Tätä ei Suomessa tehdä. Hae monimuotoisuutta ja katso laatikon ulkopuolelle.

2. Ole ketterä

Menneitä lumia on ne viidestä kuuteen kuukauteen kestävät rekrytointiprosessit. Moderni rekrytointi on myös etätyötä, se on kustannustehokasta ja se on ketterää. Siinä pitää pystyä jopa kuukaudessa tai kahdessa saamaan ne isoimmatkin toimitusjohtajarekryt maaliin. Jos vain jatkat sataprosenttisen supersankarin etsimistä, jää luu vetävän käteen. Pitää pystyä olemaan rohkea eikä vain pelätä virherekrytointia.

3. Ole avoin palkasta

Tätä meillä ei perinteisesti ole. Älä ole palkasta salamyhkäinen. Muissakin länsimaissa on yleistä, että palkkahaitari tuodaan jo työpaikkailmoituksessa esiin. Tuo se viimeistään siis esiin ensimmäisessä keskustelussa hakijan kanssa. Kerro yrityksen palkkapositio tai kysy millaisella haarukalla hakija liikkuu. Jos kysyt viimeisessä haastattelussa tätä, voi käydä, että palkkatoiveet eivät kohtaa, ja olet silloin käyttänyt vain molempien aikaa turhaan.

4. Pidä viestintä selkeänä

Kerro selkosuomella mitä haet työpaikkailmoituksissa, älä ylilupaa, älä käytä jargonia. Kuvaa selkeästi, mitä työ sisältää, miksi olemme hyvä yritys, minkälaista osaamista haemme. Mieluummin myös yliviesti kuin aliviesti rekrytointiprosessissa mukana olevalle henkilölle. On huonoa käytöstä, jos haastattelet henkilöä ja sitten yhtäkkiä katoatkin, etkä viesti enää mitenkään. Ihmiset muistavat huonot kokemukset ja tämä on pieni maa. Siksi selkeä viestintä on tärkeää.